BİRLEŞİK KRALLIK

Pek çok insan Büyük Britanya, Birleşik Krallık ve İngiltere isimlendirmelerini birbirine karıştırır. Bu yüzden bölgeleri tanımaya başlamadan önce belki de en doğrusu bu isimlendirmeleri doğru öğrenmek olacaktır.

İngiltere, Birleşik Krallık’ı oluşturan 4 bölgeden biridir.Diğer üç bölge ise İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’dır. Bunların her biri aynı devlet çatısı altında bulunan ayrı birer ülkedir ve kendilerine ait bayrakları vardır.

Birleşik Krallık’ın yaklaşık %85’ini oluşturan ülke İngiltere’dir. Uzak doğu ve Afrika’dan göç edenlerin yerleşmek çoğunlukla İngiltere’yi seçmesi, başkenti olan Londra’yı diğer şehirlere göre daha kozmopolit hale getirmiştir. Zira Birleşik Krallık’ı oluşturan her ülkenin kendi başkenti ve İngiltere dışında her ülkenin bir de kendine ait lokal parlamentosu vardır.

Birleşik krallık (United Kingdom) dört ayrı ülkeyi bir tek devlet çatısı altında birleştiren bir “union”’dır. Bu ülkeler İngiltere, Wales, İskoçya ve –her ne kadar şu an büyük bölümü bağımsız olsa da- İrlanda’dır. Aşağıdaki haritalar işimizi daha da kolaylaştıracak:

İngiltere’nin başkenti Londra; İskoçya’nın başkenti Edinburgh; Wales’in başkenti Cardiff; son ülke olan Kuzey İrlanda’nın başkenti ise Belfast’tır. Birleşik Krallık’ın başkenti Londra’dır. Union Jack olarak tanınan Birleşik Krallık bayrağı dört ülkeyi birden temsil eder.

Kısaca Birleşik Krallık Tarihi

Yüzyıllardır devam eden güçlü bir imparatorluğu temsil etmekte olan bu devlet varoluşundan bu yana sanatın, tarihin ve eğitimin dünyadaki başkenti olarak kabul edilmiştir. Öyle ki İngiltere halen dünyanın en güzel ve görkemli mimarisi, UNESCO tarafından “Dünya mirası” olarak korunan sayısız yapısı ve bölgesi ile dünyanın en ünlü iki üniversitesi olan Oxford ve Cambridge üniversitelerine ev sahipliği yapıyor.

Tarihçiler tarafından genellikle üç ya da dört periyod halinde incelenen İngiliz tarihinin ilk periyodu milattan önce 4000 yılında insanların İngiltere’ye girişi ile 1066 yılındaki Norman fethine kadardır. Bu zamanlarda yaşayan insanlar yazılı hiç birşey bırakamamış ancak defin odaları, elleriyle işledikleri sanat eserleri ve dev anıtlar bırakmışlardır. Bu döneme ait dünyaca ünlü kalıntı da Stonehenge’dir. Şimdiye kadar neden inşa edildiği çözülememiştir ancak bir Druid tapınağı ya da astronomik bir takvim hesaplayıcı olduğu düşünülmektedir.

20. yüzyılda iki büyük dünya savaşı atlatan İngiltere inanılmaz bir sosyal değişime girdi. Savaşın ülkeye dayattığı ağır ekonomik sonuçlar o zamanın başbakanı olan Churchill’in iktidardan indirilmesine ve işçi hükümetinin kurulmasına; elektrik, gaz, su ve sağlık gibi pek çok hizmetin ulusallaştırılmasına neden oldu. Ülkenin kendini yenilemesi uzun yıllar aldı. Bu sırada insanlar arasında büyüyen bir moda çılgınlığı mini etekleri ve Tweegy tarzı yaşamı sokmuştu İngiltere’ye. Dünyanın belki de gelmiş geçmiş en popüler grubu olan The Beatles’ın da bu ülkede doğmasından sonra İngiltere uzunca bir süre ve hala “Dünyanın en iyi müziğinin çıktığı yer” diye anılacaktı.

İngiltere müziği, modası, sanatta yarattığı farklılıkla her zaman dünyanın ilgisini çeken; verdiği yüksek öğrenimin kalitesiyle de adından söz ettiren bir yer olmaya daha uzun yıllar devam edecek gibi görünüyor.   

İNGİLTERE

İngiltere Büyük Britanya’nın güney kısmını oluşturur. Bir ada ülkesidir ve aynı zamanda Birleşik Krallık’ın bir parçasıdır. İngiltere Büyük Britanya ve Birleşik Krallık’ın en büyük ülkesidir. Birleşik Krallık nüfusunun %84’ü İngiltere’de yaşar. İngiltere’nin sadece kendisi için çalışan bir parlamentosu ya da hükümeti yoktur. Büyük Britanya’da politik birliğin kurulduğu yıl olan 1707’den beri de olmamıştır.

İngiltere Fransa’dan sadece 35 km uzaklıktadır ve şimdi English Channel’dan geçen bir tünelle birbirine bağlanmışlardır. İngiltere’nin güneyi büyük ölçüde deniz seviyesinden çok da yüksek olmayan, küçük tepelerin ve tarım alanlarının bulunduğu bir alanken kuzeyi dağlık ve bozkırlardan oluşan bir arazidir. İngiltere’nin toplam yüzölçümü ise 130.410 km²’dir.

İngiltere, Londra Kraliyet Ailesi’nin yaşadığı yerdir. Kraliyet dışında İngiltere’nin dünyaca tanınan başka neleri vardır sorusuna ise şu yanıtlar veriliyor: David Beckham, Fisd and Chips, Big Ben, kırmızı otobüsler, siyah taksiler, Oasis, Blur, The Beatles, Londra ve çay. Bu listeye daha neler eklenebilir?

Muhtemelen; uzun tarihi, kaleleri ve tarihi, görkemli yapıları –hala Kraliyer Ailesi’nce kullanılmakta olan en eski kraliyet yapısı olan Windsor Kalesi, Oxford, Cambridge ve London üniversiteleri; antik Stonehenge, Robin Hood, Phil Collins, Rolling Stones, David Bowie, Queen ve Interpol; William Shakespeare, ve eserleri Hamlet, Othello, Romeo&Juliet; yağmur, kahvaltılar, Stilton, Cheshire, double Gloucester, red Leicester ve cheddar gibi lezzetli peynirler, kremalar ve tabii ki publar.

Uluslararası anketlerde ise İngiliz dendiğinde akla gelen ilk şeylerin şunlar olduğu saptanmış: Bira, dürüstlük, İngiliz Bulldog, Kraliyet Ailesi, kriket ve yağmur.

Dünyaca ünlü Wimbledon Tenis Turnuvası’na da yine İngiltere ev sahipliği yapmaktadır.

İngiltere sınırları içinde kalan şehirler ise şunlardır: New Castle, Sunderland, Carlisle, Gateshead, Durham, Middlesbrough, Lancaster, Harrogate, York, Leeds, Blackpool, Preston, Bradford, Bolton, Manchester, Oldham, Sheffield, Stockport, Liverpool, Lincoln, Derby, Nottingham, Stoke-on-Trent, Walsall, Wolverhampton, Peterborough, Nowich, Leicester, Northampton, Birmingham, Coventry, Cambridge, Ipswich, Luton, Hereford, Worcester, Milton Keynes, Londra, Oxford, Gloucester, Swindon, Southend-on-Sea, Folkestone, Canterbury, Brighton, Reading, Bristol, Bath, Sallsbury, Exeter, Plymouth, Truro, Bournemouth, Portsmouth, Poole.